Diëtiek

Diëtiek

 

MIJN bewegingscentrum werkt intensief samen met diëtist Lieke van Soest. Lieke is op verschillende dagdelen aanwezig binnen het centrum. Heeft u vragen aan Lieke dan kunt u contact opnemen op telefoonnummer  06 – 53825503 of via info@liekevansoestdietist.nl 

De diëtist

 

De diëtist is de specialist en professional op het gebied van voeding in relatie tot gezondheid en ziekte. De diëtist biedt op maat oplossingen voor alle gezondheidsproblemen die met voeding samenhangen. Diëtist word je niet zo maar. Pas wanneer de vierjarige HBO-opleiding in ‘Voeding en Diëtetiek’ met goed gevolg is doorlopen, mag iemand zich diëtist noemen. De titel “diëtist” is wettelijk beschermd. De diëtist is breed geschoold en richt zich niet alleen op personen die willen afvallen.

 

Wat doet een diëtist?

Het woord diëtist is afgeleid van het woord dieet (=Grieks voor leefregel). Dat betekent dat je het hebt over een voeding ( met leefregels) die vanwege een medische of gezondheidsreden aan specifieke eisen moet voldoen ten behoeve van een individu. Er wordt dus een voedingsadvies of een individueel dieetplan door de diëtist samengesteld in overleg met de persoon in kwestie en gericht op het gestelde doel. Er moet daarbij natuurlijk rekening worden gehouden met beperkingen en mogelijkheden. De diëtist moet zich daarom van tevoren goed inleven in de persoon in kwestie en in zijn of haar omstandigheden.

Een dieetadvies is voor veel mensen ingrijpend. Het is niet meer ‘gewoon’ kunnen of mogen eten, het is een aanzienlijke inbreuk op het dagelijkse leef- en eetpatroon. Het vraagt om begrip en begeleiding. Het inspelen op de leefomstandigheden van de patiënt is onontbeerlijk voor het volhouden van het dieet om zo het gewenste resultaat te kunnen behalen.

Een voedingsadvies is een advies over gezonde voeding, inclusief vochtinname. Er is hierbij geen sprake van beperkingen op voedingsgebied. Het advies wordt individueel aangepast aan de situatie van de cliënt. Het doel hiervan is een antwoord te geven op een specifieke voedingsvraag van de cliënt, gericht op behoud van kwaliteit van leven en eigen regie. Waar mogelijk wordt ondersteuning geboden bij het veranderen naar een gezond voedingsgedrag en een gezonde leefstijl. Preventie van aandoeningen, zoals welvaartsziekten, spelen een rol bij het geven van voedingsadvies.

De diëtist coacht vervolgens de patiënt om het dieet of voedingsplan goed uit te kunnen voeren en de gestelde doelen te bereiken.

Een goed voedingsadvies vereist een specialist!

Innovatieweg 40 03

7007 CD Doetinchem

0314-849979 of

06-27404117

  • MIJN Instagram
  • White Facebook Icon
  • Meedoenarrangement grijswaarden

© MIJN bewegingscentrum Proudly created with Wix.com